Az Amerikai Kiberbiztonsági és Infrastruktúra Ügynökség (CISA) riasztást adott ki, amelyben figyelmeztetnek egy folyamatban lévő adatlopási kampányra. Valószínűleg kínai hackerek ismeretlen szoftverhibát kihasználva sikeresen támadnak MS Exchange szervereket.

exchange1.png

A felfedezett támadások jellemzője, hogy aktív Antivírus védelmi megoldások használata mellett is sikeresen fertőznek saját üzemeltetésű (on-premises) Exchange Server 2010, 2013, 2016 és 2019 szervereket.

A nulladik napi (Zero-day, 0-day) sérülékenység a felhős rendszereket állítólag nem érinti – de ezt szokás szerint csak hónapokkal később szokták beismerni ☹

A legfertőzötteb terület természetesen az USA, de számottevő fertőzés van már Európában – elsősorban Németországban – is. Ez valószínűleg óráról–órára változik. A fertőzött szerverek jelentős részére telepítenek web shell-t, amivel aztán tetszőleges parancsokat tudnak végre hajtatni az áldozatokkal.

A CISA nyomatékosan felszólítja a szervezeteket a frissítések azonnali telepítésére, amivel elejét lehet venni az informatikai katasztrófának.

 

Ha Önöket is érintheti a probléma, és segítségre van szükség a rendszer biztonságossá tételéhez, vagy az on-line munkavégzést szeretnék a lehető legbiztonságosabbá tenni, a Biztonság Akadémia üzemeltetési szakértői készek segíteni benne.