Adatvédelmi és infomációbiztonsági incidens felderítése

2021. október 4-én magyar idő szerint 18 óra előtt pár perccel a Facebook minden szolgáltatása – köztük az Instagram, Messenger és Whatsup – elérhetetlenné vált.

 

fb_dislike.jpg

A vizsgálat első szakaszában a kollégák helytelenül arra a következtetésre jutottak, hogy a hálózati forgalom elosztásáért felelős BGP protokoll lesz a hiba oka. Ez természetesen észszerű magyarázatnak tűnt a jelenségek ismeretében, így egy előzetes gyorsjelentés napvilágot is látott a sajtóban. Ez azonban hiba volt részünkről, amiért természetesen vállaljuk a felelősséget.

A valódi okok megértéséhez egy véletlen vezetett el minket: a helyreállítás során ugyanis eltéréseket találtunk a kiemelt felhasználók listájában. Ez a lista tartalmazza azokat a kiemelt felhasználói hozzáféréseket, amik a FACEBOOK core rendszerek használnak a hitelességi fa legfelső szintű tanúsítványaként.

Itt akadtunk rá a kiváltó okra, ami egy Oklahoma City beli IP címhez tartozott. Az access log alapján a következő parancsokat tudtuk azonosítani:

 

> login: Chuck   [ENTER]

> FB … Success login

> Start process: Facebook –uninstall –force   [ENTER]

> Confirmation required! …

> user: Chuck Norris   [ENTER]

> Access granted. FACEBOOK removal in progress.

> 404!

> 404!

> 404!

 

A naplófájl itt megszakad, azonban ez már elégséges információkkal szolgált, mi történhetett pontosan: Chuck Norris eltávolította a FACEBOOK alkalmazást a telefonjáról.

 

Most ennyi, hamarosan jelentkezünk a technikai részletekkel.