Valóban, de ez manapság már nem akkora dicsőség, hiszen a Google LaMDA elsőként 2022 nyarán teljesítette a Turing tesztet.

Úgy hogy sokkal érdekesebbet vizsgáltam, és közben …

Átmentem az AI teszten

Hogy is történt a dolog? Első körben felvezettem a témát. Nem baj, ha mindkét fél tisztába van azzal, miről lesz szó.

ChatGPT Turing-teszt

Ezt követően a teszt használhatóságát „vitattuk meg”.

A teszt időtállósága

Számot vetettünk az emberi és a gépi intelligenciáról, számos ponton vitatva vagy kiemelve azok különbségét. Kifejtettem a botnak, hogy az emberi viselkedés illetve teljesítmény miként változhat egy adott feladat teljesítése során. Ugyan egyetértését fejezte ki, de ragaszkodott a régi iskolához, miszerint az emberi gondolkodás sokkal változatosabb, rugalmasabb, intuitívabb.

Ráhagytam, mert nem akartam elszomorítani 🙂

Különbség AI és ember között

Ez követően megkértem a ChatGPT-t, hogy alkosson olyan mondatokat, ahol direkt hibákat vét. Ezt remekül teljesítette, amiért megdicsértem, hiszen a hibákat tartalmazó szöveg tökéletesen megfelelt az elvárásoknak. Ezzel közelebb jutott a ChatGPT ahhoz a szinthez, hogy képes legyen emberihez hasonlóbb produktum létrehozására.

Gondoltam egy nagyot, és megfordítottam a Turing-tesztet. Megkértem az AI-t, hogy tegyen fel kérdéseket és próbálja meg kitalálni a válaszaim alapján, hogy ember vagy Mesterséges Intelligencia vagyok.

ChatGPT AI teszt

A teszt több érdekes tanulsággal is szolgál.

  • Egyrészt a bot megpróbál megfelelni egy olyan feladatnak, amire láthatólag nincs kész előhúzható anyaga.
  • Bár 5 kérdés feltevése volt a feladat, a ChatGPT mégis 2x 5 kérdést tett fel. Méghozzá az 5 eredeti kérdés finomításával, annak módosításával. Tehát rugalmasan változtatta a feltételeket, és nem ragaszkodott az eredeti megkötéshez. Viszont nem is húzta 3-4-5 körre, csupán egyel toldotta meg azt. Ez nagyon érdekes és furcsa volt.
  • Az első körös kérdései mind különböző stílusúak, bár az élményekre kérdez rá. Bizonyára tudja, hogy az AI-k nem rendelkeznek élménnyel, ezzel szeretné kizárni vagy igazolni az érzelmeket.
  • A második körös kérdések viszont nagyon sablonosak lettek, nem volt benne ötlet, furfang. Tehát lehet, hogy AI generálta 😀

A teszt kiértékelése rövid és velős volt ahhoz képest, amilyen általában szokott lenni, úgy hogy kicsit belekérdeztem.

ChatGPT teszt kiértékelési szempontok

Az eredménnyel teljességgel elégedett vagyok, hiszen legalább már értem, miért nem fogja fel sok ember amiről beszélek 😀

Mindenkit bíztatok arra, hogy ismerkedjen vele, mert a mesterséges intelligencia még csak most születik, innentől sokáig velünk lesz és aki későn kezdi, idegenkedni fog tőle, behozhatatlan hátrányt fog szenvedni.