A mesterséges intelligencia soha nem látott lehetőségeket hozott a gazdaságba. Aki pedig először tanulja meg használni, annak lesz a legnagyobb bevétele belőle. Ez a piac minden innovatív szereplőire igaz, sajnos a bűnözőkére is.

Történetünk középpontjában az „E-ON”-tól kapott levél áll, amelyet egyre nagyobb mennyiségben és egyre jobb minőségben árasztanak a kiberbűnözők.

Először mutatom a levelet:

Tisztelt !

Az alábbi áramszámlákat állítottuk ki Önnek, amiket Online ügyfélszolgálati fiókjában gyorsan és biztonságosan kiegyenlíthet.

Tájékoztatjuk, hogy papírszámla előállítása és kézbesítése átlagosan 5-7 nap.

Fizesse be számláját egyszerűen, a számlaszám linkjére kattintva.

Szerződéses
folyószámla
Számla sorszáma Elszámolási
időszak kezdete
Elszámolási
időszak vége
Összeg   Fizetési határidő
010044119794 130654529979 2023.09.25 2023.10.24 6,651 HUF 2023.10.28

Számla kiállításával az egyenlege:

Folyószámla egyenleg Lejárt esedékességű
tételek összege
Pénznem
14.605 7,954 HUF

 

Ha jelen levelünket követő egy héten belül nem kapja meg számláit, számlamásolatot és postai csekket a Számlázás menüben igényelhet.

Egyenlegét nyomon követheti automatikus e-mail beállításával és elkerülheti a késedelmes fizetést. Ezt Online ügyfélszolgálatunkon a Beállítások/ Értesítések, marketing nyilatkozat menüben teheti meg.

Üdvözlettel:
E.ON Ügyfélszolgálat

————————————

Ez egy automatikus e-mail fiók, kérjük, ne írjon erre az e-mail címre.
Kérdéseit, észrevételeit az ugyfelszolgalat@eon.hu címen várjuk.

==

Nos azt hiszem, ilyen magyarsággal megírt levelet, ennyire releváns tartalommal elkészítve a mai rohanó világban szinte akárki bekajálna eredetinek. Nem lóg ki a magyartalan megfogalmazás, nincs égbe kiálltóan nagy vagy kicsi összeg, és minden olyan fordulatot – mondhatnám sallangot – tartalmaz a levél, amit egy hasonló szolgáltatótól „elvárunk”.

Érdemes megfigyelni az időzítést: szombaton délelőtt érkezett, a fizetési határidő napján. Pont hétvégén, amikor chillout van mindenkinél, és lazábbak, megengedőbbek vagyunk, és semmi kedvünk ahhoz, hogy valami elvegye a kedvünket – miközben egy utolsó pillanatos számlafizetés meg pont ezt akarja tenni. Ez sokaknál kiveri a biztosítékot, és egy azonnali cselekvés indít el, gyakran megfontolatlanul.

Ha valaki rákattint a levélben, erre a linkre vinné a balszerencséje:

https://e-portal-eon-hungary.uvfact0ry.hu/ (preparálva, a link nem visz a csalók oldalára)

Az ilyen jellegű átverős támadások jelentős kockázata az, hogy az embert nagyon kifinomult módszerekkel megkísérlik rávenni arra, hogy bankkártyával fizessen egy hamisított céges vagy banki felületen keresztül. Ekkor az adatokat ellopják, majd vagy nagy összegű egyszeri vásárlást, vagy kisebb, de rendszeres levonásokat (előfizetéseket) kötnek a kártyára.

Ettől 2 dolog tudja megvédeni a cégedet: egy nagyon fejlett nagyvállalati kibervédelmi rendszer, amely fel van készítve a csaló weboldalak kezelésére, vagy pedig egy megfelelően képzett ember, aki legapróbb jeleket is észreveszi a levélben, utána jár a tartalom valódiságának, és a feladó azonosításnak egyaránt.

Jelen esetben a feladó ez volt: eon-ugyfelszolgalatkftonline@univ-tln.fr . Nagyon nem valószínű, hogy az E-On onnan küldene levelet J

Ha nem vagy teljesen biztos magadban vagy a kollégáidban, hogy minden hasonló próbálkozást ki tudtok védeni, akkor még nem késő tenni ellene. A szakértőink által üzemeltetett fejlett Antivírus rendszer, és a 3 rétegű felhasználói képzések jelentős mértékben képesek emelni egy cég védelmi képességeit, ami közvetlenül hozzájárul a cég biztonságához.

Ne felejtsd! Semmi sem annyira megtérülő befektetés, mint megelőzni a bajt.