Új E.ON villanyszámla csalás

Új E.ON villanyszámla csalás

A mesterséges intelligencia soha nem látott lehetőségeket hozott a gazdaságba. Aki pedig először tanulja meg használni, annak lesz a legnagyobb bevétele belőle. Ez a piac minden innovatív szereplőire igaz, sajnos a bűnözőkére is.

Történetünk középpontjában az „E-ON”-tól kapott levél áll, amelyet egyre nagyobb mennyiségben és egyre jobb minőségben árasztanak a kiberbűnözők.

Először mutatom a levelet:

Tisztelt !

Az alábbi áramszámlákat állítottuk ki Önnek, amiket Online ügyfélszolgálati fiókjában gyorsan és biztonságosan kiegyenlíthet.

Tájékoztatjuk, hogy papírszámla előállítása és kézbesítése átlagosan 5-7 nap.

Fizesse be számláját egyszerűen, a számlaszám linkjére kattintva.

Szerződéses
folyószámla
Számla sorszáma Elszámolási
időszak kezdete
Elszámolási
időszak vége
Összeg   Fizetési határidő
010044119794 130654529979 2023.09.25 2023.10.24 6,651 HUF 2023.10.28

Számla kiállításával az egyenlege:

Folyószámla egyenleg Lejárt esedékességű
tételek összege
Pénznem
14.605 7,954 HUF

 

Ha jelen levelünket követő egy héten belül nem kapja meg számláit, számlamásolatot és postai csekket a Számlázás menüben igényelhet.

Egyenlegét nyomon követheti automatikus e-mail beállításával és elkerülheti a késedelmes fizetést. Ezt Online ügyfélszolgálatunkon a Beállítások/ Értesítések, marketing nyilatkozat menüben teheti meg.

Üdvözlettel:
E.ON Ügyfélszolgálat

————————————

Ez egy automatikus e-mail fiók, kérjük, ne írjon erre az e-mail címre.
Kérdéseit, észrevételeit az ugyfelszolgalat@eon.hu címen várjuk.

==

Nos azt hiszem, ilyen magyarsággal megírt levelet, ennyire releváns tartalommal elkészítve a mai rohanó világban szinte akárki bekajálna eredetinek. Nem lóg ki a magyartalan megfogalmazás, nincs égbe kiálltóan nagy vagy kicsi összeg, és minden olyan fordulatot – mondhatnám sallangot – tartalmaz a levél, amit egy hasonló szolgáltatótól „elvárunk”.

Érdemes megfigyelni az időzítést: szombaton délelőtt érkezett, a fizetési határidő napján. Pont hétvégén, amikor chillout van mindenkinél, és lazábbak, megengedőbbek vagyunk, és semmi kedvünk ahhoz, hogy valami elvegye a kedvünket – miközben egy utolsó pillanatos számlafizetés meg pont ezt akarja tenni. Ez sokaknál kiveri a biztosítékot, és egy azonnali cselekvés indít el, gyakran megfontolatlanul.

Ha valaki rákattint a levélben, erre a linkre vinné a balszerencséje:

https://e-portal-eon-hungary.uvfact0ry.hu/ (preparálva, a link nem visz a csalók oldalára)

Az ilyen jellegű átverős támadások jelentős kockázata az, hogy az embert nagyon kifinomult módszerekkel megkísérlik rávenni arra, hogy bankkártyával fizessen egy hamisított céges vagy banki felületen keresztül. Ekkor az adatokat ellopják, majd vagy nagy összegű egyszeri vásárlást, vagy kisebb, de rendszeres levonásokat (előfizetéseket) kötnek a kártyára.

Ettől 2 dolog tudja megvédeni a cégedet: egy nagyon fejlett nagyvállalati kibervédelmi rendszer, amely fel van készítve a csaló weboldalak kezelésére, vagy pedig egy megfelelően képzett ember, aki legapróbb jeleket is észreveszi a levélben, utána jár a tartalom valódiságának, és a feladó azonosításnak egyaránt.

Jelen esetben a feladó ez volt: eon-ugyfelszolgalatkftonline@univ-tln.fr . Nagyon nem valószínű, hogy az E-On onnan küldene levelet J

Ha nem vagy teljesen biztos magadban vagy a kollégáidban, hogy minden hasonló próbálkozást ki tudtok védeni, akkor még nem késő tenni ellene. A szakértőink által üzemeltetett fejlett Antivírus rendszer, és a 3 rétegű felhasználói képzések jelentős mértékben képesek emelni egy cég védelmi képességeit, ami közvetlenül hozzájárul a cég biztonságához.

Ne felejtsd! Semmi sem annyira megtérülő befektetés, mint megelőzni a bajt.

Adatlopás levélben – Adathalászat

Adatlopás levélben – Adathalászat

Szeretnénk figyelmeztetni Önt egy nagyon fontos dologban, amely a cége biztonságát érinti. Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az adathalász próbálkozások száma. Ezekben az esetekben Ön olyan üzenetet kap, amely valamilyen hivatalos szervnek vagy az Ön informatikai üzemeltetőjének adja ki magát a küldő. Ebben arra kérik Önt, hogy bizonyos információkat adjon meg vagy hajtson végre bizonyos lépéseket.

 

Az alábbi egy gyakori példa erre:


Szia

Néhány bejövő üzenete blokkolva lett. Kérjük, igazolja e-mail-címét alább, és minden üzenetet visszajusson beérkező levelei közé.

 

ELLENŐRZÉS ITT

Ezt az e-mailt a következő címre küldtük:

emailcimem@cegnevem.hu

©2023 . Ennek az üzenetnek a tartalmát a nemzetközi jog szerzői jogi és védjegytörvényei védik. Minden jog fenntartva.


 

Kérjük, ha ilyen vagy ehhez hasonló üzenetet kap,

 • NE KATTINTSON A LINKRE
 • NE ADJON MEG SEMMILYEN INFORMÁCIÓT
 • NE VÁLASZOLJON A FELADÓNAK SEMMIT

 

Fontos megjegyezni, hogy sem mi, sem más informatikai szolgáltató, soha nem kérjünk Öntől ilyen módon az adatainak megerősítését vagy bármilyen személyes információ megadását.

Ha valaki adatokat kér Öntől, mindig kérjen telefonos megerősítést egy már ismert telefonszámon!

Mindig közvetlenül vegye fel velünk a kapcsolatot, ha kétségei vannak egy e-mail hitelességével kapcsolatban!

 

A digitális biztonság alapja a gyanakvás. Ne bízzon meg vakon az elektronikus üzenetekben, főleg, ha személyes információk megadását kérik.

 

Ha mégis áldozattá vált Ön vagy a cége, haladéktalanul jelentkezzen, hogy még tudjunk segíteni!

Ingyen laptop mindenkinek

Ingyen laptop mindenkinek

Remek hírem van. Újabb Facebook csoport jött létre arra, hogy segítsen a kis pénzű, szerencsés embertársainkon.

Beleakadtam egy FB csoportba, akik kicsit sérült, de jó minőségű notebook-okat adnak szerencséseknek. Milyen felemelő. Mégsem olyan embertelen hely ez a világ. Mert lássuk be, remek dolog, ha emberek segíteni szeretnénk másokon.A szerencse pedig felvillanyoz és erőt ad a nehéz napokra. Ha pedig már jól érzem magam, akkor azt jó másokkal is megosztani.

Laptop hp fans

Laptop-hp-fans

 

Az örömhír pedig gyorsan terjed. Még akkor is, ha ez éppen a bankszámlád teljes lenullázásával jár. Mert itt bizony erről van szó.

 

A 3000 éves átverés

Most attól tekintsünk el, hogy avatott embereknek rögtön feltűnik a képek összevisszasága, a régi elavult modellek, az egymás mellé pakolt Windows 7 és Linux alapú operációs rendszerek, ahány kép annyi fizikai helyszín és annyiféle géptípus, stb. Mert nálunk már itt megbukott a dolog, de ez egy felhasználónak nem ilyen egyértelmű.

De hogyan változik az ajándék -> Trójai falóvá? Nagyon egyszerű.

Nem kell hozzá más, csak egy remek ötlet, amellyel az emberektől be tudjuk kérni azokat az adatokat – jelen esetben bankkártya adatokat -, amit normál körülmények között soha, senkivel nem osztanának meg. Lássuk hogyan működik!

 • Végy egy igazán nagylelkű ajánlatot – Ingyen számítógép
 • Adj hozzá egy faék egyszerű magyarázatot – Kicsit sérült
 • Szervezz be minél több embert – Kürtöljék szét a Facebook-on
 • Tegyél bele izgalmi faktort – Csak a szerencsések kapják meg a gépeket
 • Időprés és szűkösség érzet – Kisorsoljuk a kevesek közt és nincs tovább
 • Jöhet az örömhír levélben – A kiválasztott kevesek közt vagy
 • Mehet a horog – Már csak a szállítási költséget kell kifizetni
 • Jöhet az aratás – Hamisított weboldalon bekérni a bankkártya adatokat és addig költeni róla, amíg hagyja a kártya

 

Áh, ez túl egyszerű

Jól látod. Ez túl egyszerű. De amint látod, ez működik.

A 3000 éves csali működik

A 3000 éves csali működik

Több mint 19 ezer ember megosztotta, és 38 ezernél több hozzászólás. Szerencsére pár megfontolt is, aki figyelmezteti a belelkesült és megtévesztett tömegeket.

Szóval azt mondom: ÁCSI!  Gondolkozz el ezen egy kicsit:

> Biztos vagy benne, hogy épeszű vállalkozás elosztogatja a drága pénzen megszerzett termékeit?

 > Vagy inkább csak minél több embertől akarják megszeretni a bankkártya adatait?

 > Nos? … Szerinted melyik a valószínűbb?

Legyen szép napod és vigyázz a pénzedre!
Új macOS fertőzés lopja az iCloud kulcstartó adatait és jelszavait

Új macOS fertőzés lopja az iCloud kulcstartó adatait és jelszavait

Egy új információlopó kártevő a Macintosh operációs rendszerre (macOS) koncentrál, hogy kiszivárogtasson érzékeny adatokat a megtámadott eszközökről.

A MacStealer néven ismert fenyegetés a Telegramot használja parancs- és irányító központként az adatok szivárogtatásához. Főként a Catalina és újabb macOS verziókra, M1 és M2 CPU-kkal felszerelt eszközökre hatékony.

A kártékony szoftver az iCloud kulcskarikából, jelszavakból és bankkártya-információkból származó adatokat szedi össze, valamint képes dokumentumok és cookie-k megszerzésére is a felhasználó böngészőjéből.

A MacStealer jelenlegi formájában a Google Chrome, a Mozilla Firefox és a Brave böngészőkből származó adatokat szedi össze. Az ellopott adatokat a Telegram botokon keresztül továbbítják. A működéséhez nem szükséges telepített Telegram alkalmazás, hiszen az a humán felhasználó részére ad lehetőséget az interakciókra, míg a Telegram szervereket http kommunikációval enélkül is el lehet érni.

Az információlopó kártevőt DMG fájlként terjesztik – egyelőre pontosan nem ismert módszerekkel -, és a felhasználóknak hamis jelszó kérési ablakot jelenít meg, hogy jogosultságot szerezzen. Az elkövetők tervei között szerepel, hogy bővítik a MacStealer funkcióit az Apple Safari böngészőből és a Jegyzetek alkalmazásból történő adatgyűjtéshez is.

A MacStealer és a többi információlopó kártevők ellenében a felhasználók számára a szakemberek azt javasolják, hogy tartsák naprakészen az operációs rendszereiket és a biztonsági szoftvereket, valamint kerüljék az ismeretlen forrásokból való fájlok letöltését és az ilyen linkekre kattintást.

 

Ezen kívül terjed egy új C#-alapú kártevő is, amelyet HookSpoofernek neveznek, és a StormKitty inspirálta. Ez kulcsnaplózást és vágólap funkciókat tartalmaz, és az ellopott adatokat szintén egy Telegram botra továbbítja.

Egy másik érdekes böngésző süti-lopó malware a Ducktail, amely szintén használ egy Telegram botot az adatok kiszivárogtatására és február közepén új rejtőzködési taktikákkal bukkant fel, hogy elkerülje a lebukást.

Ez a fertőzés kezdeti fázisának megváltoztatását jelenti, egy rosszindulatú végrehajtható fájlt tartalmazó archívumról egy rosszindulatú LNK fájlra, amely elindítja a fertőzési láncot. Ez a kis változtatás azért volt jelentős lépés, mivel így a fertőzés kezdeti lépésénél sokkal egyszerűbben kiküszöbölhető az Antivírus alkalmazás általi felismerés. A felismerést ugye az könnyíti, ha egy adott fájlt már felvettek a fekete listára, azonban egy link fájl nem lehet rosszindulatú (max. a segítségével letölthető tartalom).

Az adatlopó malware-ek általában különböző csatornákon terjednek, beleértve az e-mail mellékleteket, hamis szoftver letöltéseket és más humán hálózati technikákat.

Ezeknek a fenyegetéseknek a csökkentése érdekében azt javasoljuk a cégeknek, hogy IT biztonsági szakértőkkel készíttessenek egy sérülékenységi elemzést a szervezetről, ami meg tudja mutatni a lehetséges gyenge pontokat, és hatékony segítséget adnak az informatikai biztonság megerősítéséhez.

Mivel a Mac-ek egyre népszerűbbek lettek az vállalati a vezetői és a kreatív fejlesztői csapatok körében egyaránt, az ott tárolt adatok szintén egyre fontosabbak az adatlopóknak.

A ChatGPT megfelelt a Turing-tesztnek. Na és…?

A ChatGPT megfelelt a Turing-tesztnek. Na és…?

Valóban, de ez manapság már nem akkora dicsőség, hiszen a Google LaMDA elsőként 2022 nyarán teljesítette a Turing tesztet.

Úgy hogy sokkal érdekesebbet vizsgáltam, és közben …

Átmentem az AI teszten

Hogy is történt a dolog? Első körben felvezettem a témát. Nem baj, ha mindkét fél tisztába van azzal, miről lesz szó.

ChatGPT Turing-teszt

Ezt követően a teszt használhatóságát „vitattuk meg”.

A teszt időtállósága

Számot vetettünk az emberi és a gépi intelligenciáról, számos ponton vitatva vagy kiemelve azok különbségét. Kifejtettem a botnak, hogy az emberi viselkedés illetve teljesítmény miként változhat egy adott feladat teljesítése során. Ugyan egyetértését fejezte ki, de ragaszkodott a régi iskolához, miszerint az emberi gondolkodás sokkal változatosabb, rugalmasabb, intuitívabb.

Ráhagytam, mert nem akartam elszomorítani 🙂

Különbség AI és ember között

Ez követően megkértem a ChatGPT-t, hogy alkosson olyan mondatokat, ahol direkt hibákat vét. Ezt remekül teljesítette, amiért megdicsértem, hiszen a hibákat tartalmazó szöveg tökéletesen megfelelt az elvárásoknak. Ezzel közelebb jutott a ChatGPT ahhoz a szinthez, hogy képes legyen emberihez hasonlóbb produktum létrehozására.

Gondoltam egy nagyot, és megfordítottam a Turing-tesztet. Megkértem az AI-t, hogy tegyen fel kérdéseket és próbálja meg kitalálni a válaszaim alapján, hogy ember vagy Mesterséges Intelligencia vagyok.

ChatGPT AI teszt

A teszt több érdekes tanulsággal is szolgál.

 • Egyrészt a bot megpróbál megfelelni egy olyan feladatnak, amire láthatólag nincs kész előhúzható anyaga.
 • Bár 5 kérdés feltevése volt a feladat, a ChatGPT mégis 2x 5 kérdést tett fel. Méghozzá az 5 eredeti kérdés finomításával, annak módosításával. Tehát rugalmasan változtatta a feltételeket, és nem ragaszkodott az eredeti megkötéshez. Viszont nem is húzta 3-4-5 körre, csupán egyel toldotta meg azt. Ez nagyon érdekes és furcsa volt.
 • Az első körös kérdései mind különböző stílusúak, bár az élményekre kérdez rá. Bizonyára tudja, hogy az AI-k nem rendelkeznek élménnyel, ezzel szeretné kizárni vagy igazolni az érzelmeket.
 • A második körös kérdések viszont nagyon sablonosak lettek, nem volt benne ötlet, furfang. Tehát lehet, hogy AI generálta 😀

A teszt kiértékelése rövid és velős volt ahhoz képest, amilyen általában szokott lenni, úgy hogy kicsit belekérdeztem.

ChatGPT teszt kiértékelési szempontok

Az eredménnyel teljességgel elégedett vagyok, hiszen legalább már értem, miért nem fogja fel sok ember amiről beszélek 😀

Mindenkit bíztatok arra, hogy ismerkedjen vele, mert a mesterséges intelligencia még csak most születik, innentől sokáig velünk lesz és aki későn kezdi, idegenkedni fog tőle, behozhatatlan hátrányt fog szenvedni.

Banki adatlopó már az OTP nevében támad

Banki adatlopó már az OTP nevében támad

Megújult erővel támadják adathalász és vírusos mellékletekkel a levelezőn keresztül a felhasználókat. Már az OTP nevében is érkeznek az új átverős levelek, ami különösen komoly fenyegetést jelent.

A támadási forma az előző cikkben bemutatásra került, ezt itt lehet elolvasni. Ami friss és nagyon tanulságos az pedig az, hogy fel kell készülnie mindenkinek arra, hogy szinte bármire hivatkozva találkozhatunk majd ezekkel az adathalász támadó levelekkel. A legfrissebb kampány már az OTP Bank Global Markets nevében próbál rávenni arra, hogy megnyissam a kártékony mellékletét, így adva lehetőséget a hacker számára felhasználói adatok, elsősorban jelszavak ellopásához.

OTP Scam

Átverés az OTP nevében

Mi lehet a kockázata a megnyitásnak?

Egyrészt minden a számítógép böngészőjében elmentett bejelentkezési adat (weboldal címe, felhasználó név, jelszó), másrészt pedig a számítógépen nyíltan tárolt jelszavak (pl. jelszo.txt, jelszavak.xls, stb) a fekete kalapos hackerek kezébe kerülnek. Ezek felhasználásával nagyon komoly károkat tudnak okozni, mert teljesen át tudják venni a digitális életterét, kizárva onnan az eredeti tulajdonost. Ez a levél azonban még személyesebben támad.

Ahogy olvasni lehet a felhívásban, a dokumentum megnyitásához szükséges megadni az OTP Global Markets szerződés fejlécében található ügyfél azonosítót. Ezzel pedig újabb csapást mérhetünk a biztonságunkra. Miért?

A hacker úgy működik, hogy megtanult olvasni, és elemezni. Minél több információval rendelkezik, annál szélesebb a támadásra használható eszköztára. Az eszköztár szélesedése pedig a hőn áhított hasznon lehetőségével kecsegtet.

Az azonosító megadása természetesen azzal jár együtt, hogy azonnal hozzájut a támadó egy olyan adathoz, ami számára jelzi: ez egy nagyobb hal. Megéri érte komolyabb erőforrásokat bevetni. Jellemzően ilyenkor az ember feliratkozik a támadó VIP listájára, ami a következő „előnyökkel” jár:

 • emberi erőforrás bevetése az automata szűrésen és elemzésen felül
 • kiemelt figyelem a megszerzett adatok feldolgozása során
 • a teljes digitális adattest megszerzésére irányuló folyamat indítása (Facebook, Google, Linkedin, Magyarorszag.hu, biztosító, bank, parkolás, online vásárlás (az elmentett kártyaadatokkal, lakcímmel) stb. profilok)
 • profi adatelemző programokkal történő adat-összerendelés
 • a megszerzett profilok ellen indított automata és/vagy kézi támadások indítása
 • további kártékony kódot tartalmazó levelek beütemezése
 • kapcsolati hálóban lévő emberek nevemben történő támadásának megindítása
 • stb.

BlackList

Szóval erről a VIP listáról igazán érdemes lemaradni, mert minden tekintetben durván rombolhatja a célpont életterét.

Hogy ez csak elméleti mese? Sosem találkozott még ilyennel? Nos, mi igen.

Volt olyan megkeresésünk is, amikor a megbízónk bankszámlájáról 32 millió Ft párolgott el 9 perc alatt. Ezt nem kívánja ember átélni.

Őőő … már kattintottam

Akkor itt az ideje keresni egy szakembert, aki hatékony segítséget képes nyújtani abban, hogyan lehet a céget vagy magamat  hacker-biztossá tenni. Erre vannak szabályzatok, technikai megoldások és képzések is, amelyek mindegyike szükséges lesz a teljeskörű védelem kialakítására.

A Biztonság Akadémia csapata felkészült ezen a problémák megoldásaira is.

Ne habozzon felkeresni, amíg van mit megvédeni!

Újabb trükkös támadás levélben – az Excel a célpont

Újabb trükkös támadás levélben – az Excel a célpont

A háború kitörése óta nem csituló SPAM kampányban lavírozunk. Az egyre újabb és jobb magyarsággal megalkotott átverős levelek megpróbálnak rávenni bennünket, hogy kártékony kódot hordozó mellékletüket megnyissuk.

Napindító kampány

A ma reggeli találat egy levél a Pécsi Tudományegyetemről – legalábbis látszólag. Ez egy jól bevált trükk, amikor a megcélzott olvasó még a munka elején tart, pörgetné le a tennivalókat, és elé dobunk egy sürgősnek tűnő anyagot. Ilyenkor hajlamosak vagyunk óvatlanok lenni, amit később már hiába bánunk nagyon.

Íme a levél

Adathalász támadás .xll fájlal

Megvizsgálva a fejlécet persze hamar kiderül a turpisság, de ezt nem mindenki teszi meg – pláne, hogy a leginkább használt Outlook-on ez nem egy egyszerű dolog. Azonban a levélnek a tartalmán is fennakadhatunk: ki látott már olyan üzleti levelet, ami ismeretlenül is kedves-nek szólít? 🙂

Megfelelő távoltartással kell szemlélni azt az eseményt is, amikor egy eddig teljesen ismeretlen cég, vagy intézmény kér sürgős árajánlatot, esetleg küld terméklistát. Ne átalljunk először egy Google kereséssel utánajárni, hogy tényleg létező adatok vannak megadva az aláírásban. Ha kétségeink vannak, akár egy telefont is megér a dolog – jobb, mint minden adatunkat, jelszavunkat átadni orosz vagy kínai hackereknek.

Sok hasonló levelet fújt be a ládába manapság a szél. Amiért a mai mégis érdekes levél volt, az a melléklet: az .xll fájl. Viszonylag friss ötlet, hogy ilyen módon kísérlik meg a számítógép megfertőzését. Mi ez a fájl tulajdonképpen? Agy egyedi okosítása a Microsoft Office csomagnak. Amiért pedig 2 mellékelt van, az nem a levélbeli magyarázat, hanem a telepített Microsoft Office példány lehet 32 bites vagy 64 bites változat, így mindkettőhöz el kellett küldeniük a támadó kódot.

 

A támadók célja

A kampány magja a RedLine, egy információlopó trójai, amely a böngészőkben tárolt cookie-kat, felhasználóneveket és jelszavakat, hitelkártyákat, valamint FTP hitelesítő adatokat és fájlokat lop el egy fertőzött eszközről.
Az adatok ellopásán kívül a RedLine parancsokat is végrehajthat, további rosszindulatú programokat tölthet le és futtathat, valamint képernyőképeket készíthet az aktív Windows képernyőről.
Mindezeket az adatokat gyűjti és küldi vissza a támadóknak, hogy azokat feketepiacokon értékesítsék, vagy más rosszindulatú tevékenységre használják fel.

 

Az XLL fájlok

Az XLL-fájlok ritkán előforduló Microsoft Excel-bővítmények, felhasználhatók az áldozatok számítógépein történő rosszindulatú programok terjesztésére és végrehajtására is. A rosszindulatú programok elleni védelem érdekében SOHA NE KATTINTSON DUPLÁN, és ne telepítsen XLL-fájlt.

Ha ez szükséges lenne, azt az informatikai rendszer üzemeltetője már telepítette volna. Ha Önnek nincs rendszerüzemeltetője, egészen biztosan NINCS SZÜKSÉGE az .xll fájlokra sem.

 

Nem fognak leállni

Nagyon fontos fejben tartani, hogy bárhonnan lehet hasonló levelekre számítani a közeljövőben. Miért? Mert a fekete kalapos hacker, a digitális világ bűnöző elemei ebből élnek. Ez a munkájuk. Minden nap azzal foglalkozik, hogyan lehet pénzt szerezni átverés, megtévesztés, vagy technikai hackelés útján.

Azóta megjöttek az OTP Bank Global Markets ügyfeleit külön is megcélzó támadó levelek. Nézd meg friss cikkünket, hogy ne Te legyél a következő áldozat!

 

Mindenkinek eseménymentes hetet kívánunk!

Építsünk digitális immunrendszert

Építsünk digitális immunrendszert

Ha valami világossá vált 2022-ben, az az, hogy méretétől vagy ágazatától függetlenül egyetlen szervezet sincs biztonságban az adatszivárgástól. Az incidens bármely szervezettel, vállalattal vagy kormányzattal bármikor megtörténhet.

Minden napra egy támadás

Miközben az orosz-ukrán háború okán naponta lehetetlenítik el terheléses támadásokkal az egymással szemben álló hackercsoportok fontos cégek, vagy állami szereplők szolgáltatásait, közben történelmi csúcson a zsarolóvírusok károkozása is. Az államilag támogatott hackercsoportok most jórészt el vannak foglalva egymás kritikus infrastruktúra elemeinek, vagy a média és az állampolgárok számára fontos hírként tálalható célpontokkal, de bőséggel marad olyan szereplő, amely tisztán üzleti érdekből indít támadásokat tömegesen megcélzott, gyakorlatilag bármilyen célpont ellen.

 

Európa és a Közel-Kelet főbb városai a kiemelt célpontok között

 

Ezek a kampányok jellemzően levélszemét (SPAM) formájában terjesztik a kártékony kódokat. A milliárd számra szétküldött levelek olyan apró kódokat tartalmazhatnak, amik nem közvetlenül a vírust juttatják el az áldozat levelezőjébe, csupán egy úgynevezett dropper-t tartalmaznak. Ez a dropper megvizsgálja a számítógép operációs rendszerét, azonosítja a szoftver-környezetet, majd a legalkalmasabb támadókódot kiválasztva elindít egy letöltést a támadó által preparált, megbízhatónak hitt szerverről. Ez lehet egy nagy felhő szolgáltató, mint a Microsoft OneDrive, Google Drive, stb, de lehet anonim fájlmegosztó is. A letöltött program titkosítva érkezik, hogy a vírusírtót meg tudja téveszteni, aztán a számítógépen csomagolódik ki, majd indul el pusztító útjára.

2022. szeptemberében minden napra jutott egy hír olyan támadási módszerekről vagy kártevőkről, amit nagyvállalati termékfejlesztési módszertan szerint, kifinomult labormunkával állítottak elő. Ezek a támadókódok már valójában kiberfegyvernek tekinthetők, amikkel tömegesen tudnak cégeket és szervezeteket ellehetetleníteni vagy zsarolni.

Ismerd meg az ellenséged

Ahhoz, hogy sikeresen lehessen ellenállni a professzionális támadási technikáknak, a cégek számára is elsődleges fontosságú lett, hogy képesek legyenek felmérni és elemezni a rendszereikben található adatok értékét, illetve a szervezet célzott vagy tömeges támadásokra való kitettségét. Ez a vizsgálat többek között segít meghatározni azt is, hogy az kibertérben tevékenykedő gonosz entitások közül kik ellen kell tudni megvédeni a rendszereinket. Ez azért nagyon lényeges, mert ha meg tudom határozni a potenciális támadó profilját, akkor tudni fogom a motivációit, tisztában leszek a vélt képességeivel és lehetőségeivel, valamint a támadásra használt tipikus eszköztárukkal. Ezen információk ismerete pedig abban segíti a céget, hogy megfelelő védelmi rendszert tudjon kialakítani az informatikai szolgáltatásai, és adatai megvédése érdekében.

Az egyik pusztít, a másik segít. Pedig a szakmájuk azonos – ők a Hackerek.

Valamit fontos kimarad

Sok cégvezető elköveti azt a hibát, hogy saját elhatározásból, vagy egy szolgáltató ajánlatát követve kezd informatikai fejlesztéseket anélkül, hogy előtte egy szakértői felméréssel azonosítani tudták volna az információs rendszer gyenge pontjait. Egy információbiztonsági felmérés eredményeképpen előálló cselekvési terv a legalkalmasabb arra, hogy meg lehessen határozni a szolgáltatás- és adatbiztonsággal kapcsolatos legfontosabb tennivalókat. Ez abban is segíti a vezetőt, hogy a fejlesztésre szánt összegből a lehető leghatékonyabb változtatásokat tudja bevezetni a szervezet.

Számos helyen találkoztunk olyan szervezettel, amely a biztonságra szánt forrásokból technikai eszközparkot bővített úgy, hogy nem volt meg a bevezetéshez és fenntartáshoz szükséges tudása se neki, se pedig a beszállítónak. Így az elköltött összeg csupán a biztonságérzetet növelte, a valós informatikai biztonsági szintet nem. Ennek azonban szomorú következménye a hamis biztonság tudat, ami gyakran vezet komoly adatvédelmet vagy üzemmenetet érintő incidenshez, ezzel komoly gazdasági és reputációs károkat okozva.

A felhő is kiemelt célpont

Ez alól azok a cégek sem mentesülnek, akik jó ötletnek tartották a felhőbe költöztetni adataikat. Az elmúlt 2 évben napvilágra került támadási adatok megmutatták: a felhő infrastruktúra nagyon komoly információs értéket tartalmaz, ezért szinte korlátlan erőforrásokat érdemes a feltörése érdekében fenntartani. A legnagyobb vesztese ennek a támadási modellnek egyértelműen a Microsoft 365 – régi nevén Office 365 -, illetve maga a Microsoft Azure, aminek a rendszereit több komoly kibertámadás érte, kiszivárogtatva ezáltal az ügyfeleik tömegeinek értékes adatait.

Microsoft Azure – Repedezik a biztonság

A publikus felhőszolgáltatások esetében a leggondosabb felhasználói beállítások és tudatosság sem mindig vezet sikerre, mivel a Vectra nevű kiberbiztonsági platform elemzése alapján a fiókok 96%-át támadták a többtényezős hitelesítést (MFA) megkerülve.

Az IoT-nél is van okosabb

Mindent egybevetve nincs olyan szegmense az informatikai rendszereknek, ami ne lenne óriási kockázatú a világban lévő óriási feszültségek ill. politikai és gazdasági megosztottság okán. Igaz ez az otthoni termékekre is, nem kis kockázatot teremtve az otthon használt IoT (Internet of Thinks / kütyük internete) eszközök esetében – mint pl. az okosotthon megoldások.

Az okosotthon rendszerek jelentenek elsősorban kamera, riasztó, mozgásérzékelő, hő- és energiatermelő rendszerek, fűtési és hűtési rendszerek, világítási megoldások, illetve ezek központi vezérlését. A gyártók a minél nagyobb ügyfélélmény érdekében a termékekhez olyan központi adatgyűjtő és vezérlést elősegítő központot adnak, ami a saját felhőszolgáltatásán keresztül érhető el. Ezen a piacon a kínai gyártók (pl. Xiaomi) gyakorlatilag tarolnak az olcsó és sokat tudó megoldásaikkal. Az olcsó kínai termékek azonban óriási kockázatot is hordoznak magukban. A termékek biztonsági megoldásai nagyon könnyen megkerülhetőek, a beépített hibás megoldások (firmware – vezérlő szoftver) nem frissíthetőek, a felmerülő biztonsági problémákat nem, vagy nem megfelelő súllyal kezelik.

Egy eszkalálódó világpolitikai szembenállás könnyen olyan helyzetet teremthet, hogy kínai felhőbe begyűjtött adatokat visszaélésekre használhatják fel. Ezek lehetnek egy-egy személy vagy szervezet védettségének információi, lehetnek a rendszerben hagyott hibák (sérülékenységek) kihasználása további megfigyelésre, adatgyűjtésre, vagy károkozásra. De van egy olyan forgatókönyv is, ami felhívja a figyelmét a felhasználó személyeknek és szervezeteknek arra, hogy az ellenséges entitásnak tekintett felhasználóknak akár vezérelni is tudják az eszközeit, amivel el lehet lehetetleníteni a működésüket; vagy zárlatot, akár tüzet vagy csőtörést is elő lehet idézni a célpont rendszereiben a felhős rendszer segítségével. Ehhez pedig elegendő az adott felhőt feltörnie egy komoly erőforrással bíró támadónak (pl. Oroszország, Észak-Korea) vagy egyenesen a Kínai állam irányítása alá vonni. Ezt a technikát már az Ókorból ismerhetjük, amivel Tróját is így vették be, majd pedig rombolták le a görögök.

Az olcsó IoT eszközökkel kaput nyitunk a rendszereinkbe

Hogy készül az Immunrendszer

Az informatikai eszközökkel ezer bajunk van. Igazából nem is 1.000, hanem pontosan 65.536. Ennyi csatlakozási lehetősége van ugyanis egy hálózatra kötött eszköznek. Ahhoz, hogy pontosan lehessen tudni, az adott eszköznek milyen nyitott kapui vannak, azt hogyan kell tudni megvédeni, egy nagyon alapos szakértői munka szükséges. Ezt a technikát hívjuk informatikai biztonsági auditnak, vagy sérülékenységvizsgálatnak. Segítségével lehet kiépíteni azt a digitális immunrendszert, ami hatékonyan tudja csillapítani a támadó szándékot, és az esetleges károkozást.

A feladat elvégzésére képes szakember az Etikus Hacker, aki a cég megbízásából tevékenykedve ad egy akár évekre előremutató hibajavítási és fejlesztési tervet, megóva a megbízóját számos komoly informatikai katasztrófa bekövetkezésétől.

Újabb zsarolóvírus kampány levélben

Újabb zsarolóvírus kampány levélben

Ne dőlj be!

Folyamatosan érkeznek jelentések egy folyamatban lévő vírus terjesztési kampányról. Ebben egy korábbi levelezésüket felhasználva olyan leveleket kapnak, melyben egy fertőzött fájlt tartalmazó hivatkozás található. A feladó a hivatkozás kattintására és a letöltött dokumentum megnyitására szólít fel.

A levélben egy jelszót is küldenek, mely a dokumentum megnyitásához szükséges – ez a vírusírtó megkerülésére használt titkosítás miatt kell nekik.

phishing.jpg

A magyarázat a dologra, hogy korábban egy önökkel kommunikációt folytató szervezet levelezését törték fel és innen jutottak az Önökkel folytatott levelezés szövegéhez. Ezt a levélfolyamokat használják fel most fertőző kódok terjesztésére, így próbálva megtéveszteni a felhasználókat.

Előfordul olyan levél is, amikor egy kolléga – vagy saját magunk – nevében érkezik az email. Ezt egy feladó hamisítási technika, hiszen igazából nem a kolléga küldi a levelet.

Mindkét esetben megbizonyosodhatunk róla, ha

Nagyon fontos, hogy ha valaki ilyen levelet kap, akkor NE kattintson a levélben található hivatkozásra, ne nyissa meg a mellékletet, és ne is válaszoljon rá.

Kérem levelemet valamennyi felhasználónak továbbítsák azzal, hogy gondosan olvassa el MOST! Továbbá, ha valaki mégis rákattintott volna az ilyen levélben található linkre, akkor az azonnal jelentsék részünkre telefonon, de előtte a számítógépet soron kívül kapcsolják le. Ezt akár bekapcsoló gomb nyomva tartásával is ki lehet kényszeríteni az eszköznél, ha nem akar leállni.

Az eszközt csak a teljes körű vírus ellenőrzés, és tisztára jelentést követően szabad újra munkába állítani.

Szívesen segítünk a már meglevő probléma elhárításában is, de a megelőzéssel mindig elkerülhetőek komoly veszteségek. Hisszük, hogy tudunk segíteni.