Karácsonyi Bevásárlás = Átverés dömping!

A legkifizetődőbb ünnep

Ahogy közeledik a szent ünnep, egyre többen és egyre kétségbeesettebben kísérli meg mindenki teljesíteni az idei ajándék vásárlásokat. Azonban érdemes óvatosnak lenni, mert ez nem csak az online kereskedő legjobb szezonja. Ilyenkor találkozhatunk a legtöbb hamis weboldallal, tömeges átveréssel, esetleg bankkártya csalással.

Ebben a cikkben megmutatom, hogyan ismerheted fel ezeket az átveréseket, és hogyan védheted meg magad ellenük.

1. Az Ár – Túl Szép Ahhoz, Hogy Igaz Legyen

Sok hamis weboldal a csábító alacsony árakkal próbálja becsapni a vásárlókat. Ha egy termék ára túl jó ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem is olyan jó. 50-70 de akár 90% árengedményeket is kínálnak oldalak termékek vagy szolgáltatások vásárlásakor. Ez egy olyan lélektani hatás, aminek kevesen tudnak ellenállni.

Pedig kellene, mert ha egy termék jó, akkor azt a piac megveszi rendes áron is. Akkor meg minek adná ennyivel olcsóbban a gyártó / kereskedő!? Ez tuti átverés lesz.

Erre egy példa HUUSK kések. Ha ezek igazán jó kések, akkor miért kapható ezen a weboldalon most 70% kedvezménnyel?

Ami feltűnő még, hogy több helyen is szerepel a „hivatalos” szó (hivatalos webáruház, hivatalos online bolt). Ha ennyire bizonygatni kell, hogy ez a hivatalos weboldal, az már gyanús.

És ez el is vezet a következő pontunkhoz:

2. Ellenőrizd a Weboldal Háttérinformációit

Ha azt gyanítod, hogy valami túl szép, hogy igaz legyen, az első lépésed az legyen, hogy utánanézel a cégnek. Nem kell nagy kutatásokba kezdeni, sokszor éppen elég megnézni az Adatvédelmi Szabályzatot, amit a weboldalukon találsz.

Nagyon gyakran az adatvédelmi szabályzat

– nem is létezik az adott weboldalon

– ha létezik, akkor nagyon általános és nem szerepel benne cégnév, elérhetőség ill. kapcsolattartó

– ha mindez mégis benne van

  • az adatok véletlenül sem hivatalosak – pl. gmail-es emailcímük van, amit kb. 2 perc létrehozni (tehát gagyi és bárkié lehet)
  • vagy láthatóan nem azok, akiknek mutatták magukat – pl. igazi magyar hortobágyi konyha -> Hongkongból?!?

3. Keresgélj Visszajelzéseket és Véleményeket

Ha még mindig nem győződtél meg róla, hogy biztonságos és valós a weboldal, ahol vásárolni készülsz, keress az interneten visszajelzéseket és véleményeket a weboldalról. Az emberek tapasztalatai segíthetnek abban, hogy felismerd, mennyire megbízható az adott webshop.

De vigyázat! Sok csaló webshop tudja, mekkora hatással van ránk az, ha másoktól jó véleményeket olvasunk. Ezért nagyon gyakran magára a weboldalra is betesznek látszólag Facebookról származó pozitív visszajelzéseket. Ilyenkor nézd meg, kattinthatóak-e a visszajelzést adó emberek fotói (legtöbbször nem), és valós, létező emberekhez visznek-e a kattintások.

A konyhahortobagyi.com oldalon például lusták voltak a kínaiak a sok visszajelzést magyarul elkészíteni, ezért mindegyikből kettő van; sőt bent maradt egy japán is – és még így is működik az átverés.

Legjobb persze, ha nem a saját weboldalukon keresel visszajelzéseket, hanem bárhol máshol a neten. Csak írd be a cégnevet a keresőbe, és nézd meg, mit találsz.

4. Túl Nagy Kedvezmények és Akciók

Karácsonykor természetesnek vesszük, hogy cégek hirdetnek és kedvezményeket ajánlanak fel. Ezért könnyen elfogadjuk a csalók kedvezményét is. Nem feltételezzük az átverést mögötte.

Azonban ha egy weboldalon folyamatosan nagy kedvezmények és akciók vannak, az is egy figyelmeztető jel lehet. Az átverők gyakran ezzel próbálnak több embert becsapni.

Sőt, sürgetnek is a vásárlásra, akár visszaszámlálókkal, amik extrém rövid időre vannak beállítva, akár más lélektani hatásokkal: pl. egyes termékeknél jelzik, hogy elfogyott, így azt érzed, hogy ha nem akarsz lemaradni a kedvezményről, azonnal kell döntened. És persze így kevésbé valószínű az is, hogy elkezdesz utánajárni a cég valódiságának, vagy egyéb ésszerű dolgokat mérlegelni.

5. Az Eredeti Forrás Keresése

Elég gyakori, hogy a csalók valódi termékeket jelenítenek meg a weboldalukon, amit mondjuk az AliExpress-en találtak. Onnan megszereznek minden információt a termékről, amitől hihető lesz a weboldal.

Próbáld meg megtalálni az eredeti forrást, ahol a terméket értékesítik. Ha például megtalálod ugyanazt a terméket sokkal olcsóbban, vagy akár sokkal drágábban, az legyen gyanús. Vagy egy utángyártott gagyit kapsz, vagy ha kifizetted előre, akkor lehet hogy semmit.

6. Védelmi Rendszer használata

Gyakran megelőzheted a csalást szimplán azzal, hogy védelmi rendszert használsz a gépeden. A jó védelmi rendszerek többnyire felismerik azokat a weboldalakat, amelyeket adathalászatra vagy egyéb átverésre terveztek, és azonnal figyelmeztetnek a potenciális veszélyre. Ez alapvető lenne minden olyan eszközön, amely az internethez csatlakozik. Csak ezzel megelőzhető lenne a csalások nagy hányada, és nyugodtabb lehetne a karácsonyi készülődés, vásárlás.

Záró gondolatok

Az online vásárlás kényelmes, de vigyázzunk az átverésekre, különösen a karácsonyi szezonban. Az óvatosság és az információkeresés kulcsfontosságú ahhoz, hogy ne essünk áldozatul a csalóknak.

Ha pedig tudomást szerzel csalásokról, hívd fel az emberek figyelmét rájuk, vagy küldd el nekik ezt a cikket.